Rusmiddelmisbrukere - tiltak

Misbruker du alkohol eller andre rusmidler, kan du få hjelp til å komme bort fra misbruket. Vi gir også råd og hjelp til familien. Du har forøvrig krav på de samme tjenestene etter sosialtjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven som alle andre.

Rusmiddelmisbrukere og deres familier.

Er du ikke motivert for et behandlingsopplegg med tanke på å bli rusfri på det aktuelle tidspunktet, skal kommunen kunne tilby deg andre støttetiltak.

Samarbeidsparter

·     Primærhelsetjenesten

·     Spesialisthelsetjenesten

·     Fylkesnemndene for sosiale saker, som er statlige organ underlagt Barne- og familiedepartementet, behandler tvangssakene innenfor rusomsorgen

Brosjyrer, dokumenter, kart og lignende

AKAN
Anonyme Alkoholikere
RIO - Rusmisbrukernes interesseorganisasjon
Rustelefonen

Dette er en lovpålagt tjeneste.

Helse- og omsorgstjenesteloven

Du kan kontakte kommunen for å få hjelp til å søke om denne tjenesten. Du har rett til å la nærmeste pårørende hjelpe deg med søknaden. Andre kan også hjelpe deg. Det kan for eksempel være en nabo. Men da må du gi en skriftlig fullmakt som vedlegges søknaden. Dersom du ønsker plass i behandlingsinstitusjon, kan fastlegen din hjelpe deg med å søke om dette.

Vedlegg:

Eventuell fullmakt.

Leka kommune

Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende deg til kommunen innen klagefristen for vedtaket utløper.

Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.

Er du misfornøyd med vedtaket, kan du klage til kommunen innen en frist på tre uker fra du mottok det. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Fylkesmannen, som avgjør om klagen skal tas til følge.

Solveig Slyngstad

(Rådmann)