A  A  A

Lekamøya

Og der på sørenden, ikkje langt fra sjøen ser du en rar liten fjelltagg som skil seg ut fra fjellet attanfør. Han ser ut som ei kvinne med eit stort sjal over seg, på veg sørover”.
Lekamøya er et kjent sjømerke, og sagnet om Lekamøya er viden kjent. Fra Leka og nordover Helgelandsleia viser mange markante fjellformasjoner veg for sjøfarende. Sagnet om Lekamøya skildrer ”trollfjellene” langs leia, som alle ble omgjort til stein av morgensolens stråler.

SAGNET OM LEKAMØYA

På Helgelandskysten langt nord i landet ligger mange rare fjell. Leia kalles den veien folk for i gammel tid langs kysten. Leia kunne være farlig med åpne havstykker, undervannsskjær og brått. Derfor måtte de som skulle går leia med båt kjenne den godt. I dag finnes sjømerker langs leia; fyr, staker og lykter. Disse er satt opp for å hjelpe skipperen på båten til å finne fram. Men for lenge siden fantes ikke slike merker da brukte folk fjellene til å seile etter. Det ble mye å huske . Så når unggutten skulle lære seg sjøvegen sørover kunne skipperen fortelle et sagn eller et eventyr. Et av disse sagnene/eventyrene handler om fjellene langs Helgelandskysten.

Sagnene tilhører Folkediktningen. Sagn skilles fra eventyrene som foregikk Østenfor sol eller vestenfor måne. Sagnene gir seg ut for å være mer troverdige/sanne fordi motivene hentes fra det virkelige liv. De knyttes til navngitte personer, steder eller tidfestes.

Det finnes tre typer sagn;

 1. Historiske sagn om kong Olav den hellige, Jostedalsrypa, Petter Dass (6 mosebok)
 2. Mystiske sang,om mennesker som skapte seg om til dyr
 3. Opphavssagn, Som forklarte hvordan fjell/natur har blitt til.

Herunder kommer sagnet om Lekamøya. Sagnet tar for seg:

 • Vågakallen den rikeste trollkongen i nord. (Vågakallen, Fjelltopp ved Henningsvær) Sitter nord i Lofoten og vokter fisket ved Henningsvær
 • Hestmanden, Vågakallens sønn.  
 • Sulitjelmakongen (Suliskongen) og hans 8 døtre
 • Øya Landego utenfor Bodø
 • De syv søstre. Fjellrekke ved Sandnessjøen
 • Skarsfjellkongen (Sømnakongen) ved Brønnøysund, berget Lekamøya ved å kaste hatten
 • Torghatten, fjell rett sør for Brønnøysund
 • Lekamøya, den 8. dattera. Liten fjelltagg/tind sør på øya Leka

Det er flere varianter når det gjelder sagnet.

Her er en blanding.

VÅGAKALLEN og SULITJELMAKONGEN hadde hver sine sorger. Den første hadde sønnen HESTMANNEN som var ulydig, og den andre 8 viltre døtre. SULITJELMAKONGEN var streng og nektet døtrene å være ute. Da han sovnet en kveld, lurte de seg ut. De ville ned til kysten for å danse og bade i måneskinnet. HESTMANDEN så søstrene bade i sjøen ved Landego. Han ble forelsket i LEKAMØYA og bestemte seg for å røve henne på nattes tid. I full rustning og med flagrede kappe om skuldrene jager han sørover  i et vilt midnattsritt. De badende søstrene får øye på han og tar på flukt sørover alt de orker. Utmattet gir de SYV SØSTRE opp og kaster seg ned på Alstadhaug mens den yngste flykter videre. I et veldig sprang hopper hun over Velfjord til Brønnøy akkurat som røveren nærmer seg Polarsirkelen. Nå blir det håpløst for HESTMANDEN. Han ser at han ikke kan nå henne igjen.

Da bestemmer han seg for at i stedet for at hun skulle slippe unna vil han se henne død. Omkring i fjellene sitter trollene og følger med spenning den ville jakten. Kongen i Sømnafjellet ved Brønnøysund - SKARSFJELLSGUBBEN - sitter også oppe og ser fram under hattebremmen på det som forgår mens dagen tar til å gi skyene et gyllent skjær. Når SKARSFJELLSGUBBEN ser at HESTMANDEN tar etter buen sin kaster han hatten i veien akkurat idet pilen er på vei mot LEKAMØYA. Pilen traff hatten og den falt ned på Torg rett sør for Brønnøysund med et stort hull igjennom, mens pilen endret retning og falt ned i havet ved Vikna. LEKAMØYA tok et kjempehopp og landet på Leka. Der snublet hun og mistet møssmørdunken som hun bar med seg .

Møssmøret rant ut over fjellene på nordvestsiden av Leka . Derav den gule fargen på fjellene. LEKAMØYA kom seg til sørspissen av Leka før sola rand og alle ble til stein.

 

 

LEKAMØYA på fart sørover, står som en liten tind og sees når en reiser langs Lekafjorden.

TORGHATTEN - med det markerte hullet - er et kjent fjell og seilingsmerke sør for Brønnøysund.

De SYV SØSTRE sitter sammen og ser utover Sandnessjøen og omegn

HESTMANDEN står på øya Hestmona rett sør for Polarsirkelen.

SULITJELMAKONGEN troner høyt inne ved svenskegrensen

VÅGAKALLEN, vokter sine rikdommer ved Henningsvær i Lofoten Powered by Makeweb